PETEK
10
April

NOVA F 2 - tendence v slovenski fotografiji


Natisni
Pošlji
Oceni

Svet tam zunaj  je druga od treh postavitev v okviru predstavljanja novih dosežkov na področju fotografije v Sloveniji, ki že od leta 1977 poteka pod naslovom Nova F, tendence v slovenski fotografiji. Tokrat razstavljajo Tanja Verlak, Peter Koštrun in Matjaž Wenzel.
Zgodovine fotografije se večinoma začenjajo pri izumljanju kemikalij, ki zaradi svetlobe temnijo, bledijo ali kako drugače fizično reagirajo. Interes tega izumljanja pa vedno povezujejo z upodabljanjem vidne resničnosti, kakor jo je mogoče opazovati v temni sobi na steni nasproti luknjice. Fox Talbot je kot eden od izumiteljev izdeloval podobe tudi brez kamere, vendar je bil njegov namen v enaki meri kot pri drugih v objektivnem preslikavanju opazovanega sveta. Nazadnje je kamera le postala orodje za prisvajanje stvari in nadzor, v družbi pa so podobe iz nje zavzele položaj pripovedovalca zgodb iz časovno-prostorskih daljav. Z zavedanjem, da je vsako stojišče in vsak pogled subjektiven, so fotografi in umetniki pridobili nove možnosti izražanja. Sveta, ki ga je moč opazovati skozi odprtino v kameri, ne uporabljajo več zgolj kot reprezentacijo prizora, temveč predvsem za upodabljanje lastnih misli, čustev in občutij.


Biografije


Peter Koštrun

V Ljubljani je končal Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Diplomski študij je zaključil na Ljubljanski ALUO. Od leta 1998 deluje samostojno kot fotograf in oblikovalec. Njegovo delo je bilo predstavljeno v raznih državah po Evropi in Aziji. Prejel je številne nagrade. Od leta 2008 je docent pri predmetu fotografija na ljubljanski ALUO.


Tanja Verlak

Po maturi na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je končala diplomski in podiplomski študij na praški FAMU. Leta 2009 je zaključila podiplomski študij na Jawaharlal Nehru University, School of Arts and Aesthetics v New Delhiju. Leta 2011 je vpisala doktorski študij na Royal College of Art v Londonu. Njeno delo je bilo predstavljeno v Evropi, ZDA in Aziji. Od leta 2011 je predavateljica na Univerzi na Primorskem.


Matjaž Wenzel

V Mariboru je diplomiral z nalogo Leal souvenir – podoba kot spomin s pomočjo časovnega stroja na Pedagoški fakulteti, na smeri likovna umetnost. Dejaven je kot samostojni fotograf in oblikovalec. Njegovo fotografsko delo je bilo predstavljeno v Sloveniji in tujini, za oblikovanje in fotografije je bil večkrat nagrajen.


Fotogalerija Stolp je odprta torka do petka med 9.00 in 20.00, ob sobotah med 9.00 in 13.00. Ob ponedeljkih, nedeljah in praznikih ne deluje.

 


 Spletna stran:  http://www.galerijastolp.si/

Organizator:  Fotogalerija Stolp

TERMINI:


Prireditev vstavil: Matic
Dne: 20.5.2012 16:55:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: