PONEDELJEK
18
November

Noč, ko so violine obmolknile


Natisni
Pošlji
Oceni


Na večer 2. avgusta 1944 so nacisti ukinili »Zigeunerlager« (»cigansko taborišče«) v Auschwitz-Birkenauu in v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili več tisoč Sintov in Romov. Ženske, otroci in moški, ki so imeli na podlakti vtetovirano taboriščno številko, pred njo pa črko Z za »Zigeuner«, so delili usodo mnogih »Ciganov« v drugi svetovni vojni.

Ob 70. obletnici tragičnega dogodka vas vljudno vabimo na prireditev, posvečeno žrtvam porajmosa, ki bo v petek, 1. avgusta 2014, ob 11. uri na Židovskem trgu med sinagogo in Židovskim stolpom. Obeležili jo bomo s pesmijo Krvave solze Bronisławe Wajs – Papusze v interpretaciji romske pisateljice Jasmine Ahmetaj in s predavanjem dr. Andreja Pančurja z naslovom Od preganjanja do genocida: Vloga in pomen porajmosa v zgodovini.


Dogodek bo svečano odprla Alenka Markov, pooblaščena ministrica Sektorja za človekove pravice Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo pri Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije.


V primeru slabega vremena bo prireditev v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4.


Organizator: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Partnerja: Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, in Društvo Terne Roma – Mladi Romi.

Dogodek organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki ga je v letih 2014−2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA).
Cena: vstop prost

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 25.7.2014 11:23:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: