PONEDELJEK
18
November

Trdnjava iz pepela


Natisni
Pošlji
Oceni

Vljudno vas vabimo na literarni večer TRDNJAVA IZ PEPELA. Literarni večer bo v sredo, 13. maja 2015, ob 18. uri v Sinagogi Maribor na Židovski ulici 4. Posvečen bo spominu na slovenske internirance v nacistično-fašističnih taboriščih in na prekmurske Jude ob nedavni 71. obletnici množičnih deportacij v taborišča smrti. S prireditvijo bomo obenem obeležili tudi 70. obletnico konca druge svetovne vojne.


»Nocojšnje potovanje ne bo ljubeznivo, na kratki literarni poti ne bo ne smeha ne zadovoljstva, samo spoznanje, kaj smo doživeli, kaj smo preživeli. Bil je čas, ki se ga spominja čedalje manj ljudi, čedalje manj je sopotnikov nekdanjega fašizma, nacizma in kasneje tudi komunizma. Takrat so bile v modi in kasneje v praksi besede iztrebitev, genocid, holokavst. Kdor ni bil včlanjen v nacistično stranko, kdor je hotel ostati svoboden, kdor ni živel po zakonih nemškega reda – je bil izločen iz družbe, priprt, ustreljen, likvidiran ali poslan v eno izmed številnih koncentracijskih taborišč. Takšno usodo so doživeli tudi mnogi Slovenci. Tisti, ki so preživeli strahote nečloveškega ravnanja za bodečo žico in se vrnili, so zapisali svoja doživetja, občutke, spomine, stavke in stihe. Nastala je taboriščna književnost, ohranila se je groza, ne samo na papirju, na slikah, marveč tudi v očeh preživelih. Bil je to krik nemočnega, kletev ponižanega, zapis preživelega.« (Branko Šömen)


Literarni večer je zasnoval Branko Šömen, režiral ga je Bojan Labovič. Izbrana besedila bodo interpretirali Milena Zupančič, Vlado Novak in Jure Ivanušič, za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Vesna Čobal in Petar Marić.


 


Literarni večer organiziramo v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprli Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor.
Cena: vstop prost

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 8.5.2015 12:57:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: