PONEDELJEK
18
November

Šoa - spominjajmo se 2016


Natisni
Pošlji
Oceni

Prireditve ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

 


Ob bližajočem se mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta smo organizatorji širom po Sloveniji v okviru projekta Šoa – spominjajmo se pripravili vrsto prireditev, s katerimi bomo počastili spomin na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja.


S prireditvami pričenjamo v četrtek, 14. januarja, ob 11. uri, ko bo v Veliki galeriji Doma kulture v Slovenskih Konjicah odprta razstava To ni otroška igra: Otroci med holokavstom – ustvarjalnost in igra. V Ljubljani se bo program pričel v nedeljo, 17. januarja, z odprtjem 2. Festivala strpnosti v Mini teatru – Judovskem kulturnem centru, nato pa se bo na različnih lokacijah po Ljubljani nadaljeval vse do 28. januarja. V Murski Soboti bo 21. januarja ob 18. uri v Pomurskem muzeju odprta razstava Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944, v Pavlovi hiši v avstrijski Potrni pa bodo dan pozneje, tj. 22. januarja, ob 18.30 predstavili knjigo Tracing Jewish Heritage: A Guidebook to Slovenia.


V Mariboru bodo osrednje prireditve potekale 25. in 27. januarja. V ponedeljek, 25. januarja, bo ob 18. uri v Večnamenski dvorani Rotovž v sklopu Mariborske knjižnice prikazan srbski film Ko se zdani (Kad svane dan), pred projekcijo pa bo izvedeno tudi kratko predavanje o življenju Sepija Obradovića in holokavstu v Srbiji. Tradicionalno mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime, ki bo organizirano 27. januarja, bo letos posvečeno Francetu Punčuhu. France Punčuh je med drugo svetovno vojno reševal Jude v Varšavi, za svoja pogumna dejanja pa je bil leta 2004 razglašen za slovenskega pravičnika med narodi. Znanstveno srečanje se bo pričelo ob 9.30 v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor. Popoldne istega dne, ob 18. uri, pa bo v Sinagogi Maribor odprta še razstava Tvegali so življenje: Poljaki, ki so reševali Jude v času holokavsta.


Prav tako 27. januarja bo v Posavskem muzeju Brežice ob 17. uri izvedeno predavanje Slovenski Judje in Romi v Auschwitzu, v nekdanji sinagogi v Lendavi pa bo ob 17. uri predvajan film Savlov sin. Sicer pa bo tega dne ob 11. uri župan lendavske občine na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi položil venec v spomin na nekdanje judovske someščane. 28. januarja bodo nato v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava organizirani še literarni večer, pogovor s svojci lendavskih Judov in potopisno predavanje o koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Dachau. Program se bo pričel ob 17. uri.


V projekt Šoa – spominjajmo se se tudi letos vključujejo številne osnovne in srednje šole, ki bodo v sklopu šolskih aktivnosti pripravile različne programe spominjanja na holokavst in učenja o njem.


Izbrani filmski spored ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta pripravlja tudi Radiotelevizija Slovenije.


Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2016 je dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.


Vabljeni!


 


 


 
Cena: brezplačno

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 13.1.2016 15:07:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: