PONEDELJEK
18
November

Predstavitev knjige: SLOVENSKI PRAVIČNI MED NARODI


Natisni
Pošlji
OceniSpoštovani,


vljudno vas vabimo v Sinagogo Maribor, Židovska ulica 4, na predstavitev knjige, ki je nedavno izšla pri Založbi Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU.


V četrtek, 17. marca, ob 18. uri bomo predstavili knjigo SLOVENSKI PRAVIČNI MED NARODI. Knjigo bosta predstavila njena urednika dr. Irena Šumi in dr. Oto Luthar.


Upreti se ideologijam biologizirane »etničnosti« in antisemitizma je bilo v času nacizma še posebej junaško dejanje. Nagovorilo je ljudi, ki jim tovrstne ideologije, zavarovane s politično in religiozno avtoriteto in populističnimi prepričanji, niso mogle ubiti temeljnega humanizma. Ljudje, ženske in moški, ki jih predstavlja prvi del knjige, so bili za svoja pogumna in humana dejanja med drugo svetovno vojno že razpoznani kot pravične in pravični med narodi, kar je častni naslov in priznanje, ki ga podeljuje Jad Vašem, Svetovni center za raziskovanje, poučevanje, dokumentiranje in komemoriranje holokavsta v Jeruzalemu v Izraelu. Drugi del knjige prinaša zgodbe o ljudeh, ki so prav tako reševali preganjane Jude, ki pa naslova pravičnih še nimajo, a so nekateri že kandidatke in kandidati zanj.


  Vabljeni!

Dogodka organiziramo v sodelovanju z ZRC SAZU v sklopu projekta Kamnite solze, ki sta ga podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst – IHRA in Mestna občina Maribor.


 


 


 
Cena: brezplačno

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 11.3.2016 10:54:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: