PONEDELJEK
18
November

Dokumentarna razstava: KAMNITE SOLZE


Natisni
Pošlji
OceniSpoštovani,


 v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor smo v letu 2014 v želji, da bi širšo javnost trajno ozaveščali o holokavstu in genocidu nad Romi (porajmosu), skupaj s partnerji zasnovali mednarodni projekt Kamnite solze. V sklopu projekta si z različnimi aktivnostmi prizadevamo razvijati strategije za trajno ozaveščanje širše javnosti o zgodovini holokavsta in porajmosa, z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh pa obenem opozarjati tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.


 V sklopu projekta Kamnite solze smo pripravili tudi istoimensko dokumentarno razstavo. Na njej so v zgoščeni obliki predstavljeni zgodovina antisemitizma in anticiganizma, stopnjevanje preganjanja Judov, Romov in Sintov v času nacionalsocialistične vladavine, »dokončna rešitev« judovskega in romskega vprašanja, življenje preživelih žrtev holokavsta in porajmosa po drugi svetovni vojni ter pomen spominjanja in učenja o holokavstu in porajmosu.


 Razstavo Kamnite solze bomo odprli v torek, 10. maja 2016, ob 18. uri v Sinagogi Maribor, Židovska ulica 4. Predstavile jo bodo avtorice Marjetka Berlič, Liljana Matjašič in Marjetka Bedrač. Strokovni sodelavec je bil Boris Hajdinjak.


Vabljeni!


Partnerji projekta Kamnite solze: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Frekvenca, socialno-kulturno združenje nemirnih in aktivnih, Društvo Terne Roma – Mladi Romi, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša, Inštitut za judovsko zgodovino Avstrije.


 


Projekt je v letih 2014−2016 podprla Mednarodna zveza za spomin na holokavst (IHRA; projekt 2014−419). Programe Sinagoge Maribor financira Mestna občina Maribor.


Odprtje razstave je podprl tudi Elektro Maribor, d. d.


 
Cena: brezplačno

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 4.5.2016 8:26:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: