PONEDELJEK
18
November

Vid Morpurgo in njegov čas


Natisni
Pošlji
OceniOb 520. obletnici srednjeveškega izgona Judov s Štajerske oziroma iz Maribora smo v Sinagogi Maribor v spomin in opomin na ta prelomni dogodek zasnovali dveletni projekt Po poteh mariborskih Judov. Z njim želimo javnosti predstaviti tako srednjeveško zgodovino mariborskih Judov kot tudi –  na primeru družine Morpurgo – njihove življenjske poti in usodo v zadnjih petih stoletjih. V sklopu projekta pripravljamo različne pedagoško-andragoške programe, začetek in zaključek projekta pa bosta zaznamovali dve razstavi.


Prva od obeh razstav je muzejsko-dokumentarna gostujoča razstava Mestnega muzeja Split, ki predstavlja življenje in delo Vida Morpurga, ene najvidnejših osebnosti Splita v drugi polovici 19. in na začetku 20. stoletja. Vid, tudi Vito, Morpurgo se je rodil v ugledni splitski judovski družini, katere predniki so bili prav mariborski Judje. Bil je knjigarnar, založnik, trgovec, politik, industrialec, podjetnik in ustanovitelj ter eden najbolj angažiranih splitskih uglednežev, ki so bili politično in kulturno dejavni prav v času narodnega preporoda v Dalmaciji.


Avtorica razstave je mag. Tea Blagaić Januška, višja kustodinja Mestnega muzeja Split. Častna pokroviteljica gostovanja razstave Vid Morpurgo in njegov čas je njena ekscelenca Vesna Terzić, hrvaška veleposlanica v Sloveniji.
Cena: 1,00 EUR

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 8.6.2016 15:40:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: