PONEDELJEK
18
November

Evropski dnevi judovske kulture 2016


Natisni
Pošlji
OceniEvropski dnevi judovske kulture (EDJK) so projekt, ki so ga zasnovali v Franciji leta 1996 kot »Dan odprtih vrat«. Projektu se je vsako leto pridružilo več držav in leta 2005 je bila ustanovljena Evropska zveza za ohranjanje in promocijo judovske kulture in dediščine (AEPJ) z nalogo povezovanja projekta na evropski ravni.


Glavni cilj EDJK je ponuditi obiskovalcem široko paleto dogodkov, ki nudijo možnosti odkrivanja različnih vidikov judovske dediščine in spoznavanja judovske kulture in tradicije. Različne judovske ustanove ob teh dnevih organiziramo aktivnosti, kot so dnevi odprtih vrat, organizirani ogledi in vodenja, razstave, predavanja, koncerti in še marsikaj več. Poleg tega z obeleževanjem EDJK dvigujemo zavest o pomenu ohranjanja in zaščite judovske dediščine kot pomembnega dela evropske kulturne dediščine.


Projekt je vsako leto posvečen določeni temi, s katero želimo obiskovalcem omogočiti poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine. Letošnji Evropski dnevi judovske kulture so posvečeni temi »Judovski jeziki«.


EDJK bodo v Sloveniji potekali v Mariboru, Lendavi, Ljubljani, Murski Soboti in Negovi. Uvodni dogodek bo v petek, 2. septembra ob 19. uri v Lendavi, kjer bodo v tamkajšnji Sinagogi odprli razstavo izraelskega umetnika Dana Reisingerja. Odprtju bo sledil koncert dua Klezmer Chaverim v sestavi Patrik Ádám (kitara) in Egon Balázs (violončelo).


Na osrednji dan EDJK, v nedeljo, 4. septembra, bo potekalo več prireditev po Sloveniji. V Sinagogi Maribor bomo ob Dnevu odprtih vrat med 9. in 15. uro organizirali tudi voden ogled po razstavi Vid Morpurgo in njegov čas. Vodenje se prične ob 9.30, s ponovitvijo ob 13.30, ob 10. uri mu sledi družinska ustvarjalna delavnico Izdelaj si svojo knjigo, s ponovitvijo ob 14. uri. Ob 12. uri bo prav tako v Sinagogi Maribor predavanje Valentine Petaroš Jeromela Vid Morpurgo in Ampelea: judovsko podjetništvo v 19. in 20. stoletju.


Na ljubljanskem Novem trgu bo na ta dan ob 10.30 potekalo pesniško ustvarjalno dopoldne za otroke in mlade Jezikanja v Sobi v mestu z Dejanom Kobanom in Noemi Levovnik Veberič. V Judovskem kulturnem centru v Ljubljani bo med 10. in 11. uro ter med 17. in 18. uro Dan odprtih vrat Judovskega muzeja Ljubljana, ob 11. uri pa predavanje Have Pinhas Cohen Biti sefardski Jud danes. Kaj to pomeni?. V Mini teatru bo ob 18. uri gledališka predstava MI HA IŠ – KDO SI ČLOVEK?, v izvedbi Polone Vetrih in Saše Tabakovića z glasbeno spremljavo Janeza Dovča, Boštjana Gombača, Vasilija Centriha in Gordana Krmaca.


Na Gradu Negova pa bo ob 17. uri odprtje likovne razstave Emanacija simbolov avtorice Irene Zemljič Gajser. Po odprtju bo koncert avstrijske glasbene skupine Tribidabo.


V ponedeljek, 5. septembra, se bodo evropski dnevi judovske kulture nadaljevali v Murski Soboti. V tamkajšnjem Pomurskem muzeju bodo obiskovalci lahko prisluhnili predavanju dr. Bojana Zadravca Jezik, ki ga govorijo Judje in predavanju mag. Franca Kuzmiča o judovski književnosti.


Projekt EDJK bomo v Sloveniji zaključili v torek, 6. septembra, ko bomo v Sinagogi Maribor ob 18. uri odprli dokumentarno razstavo Judovski jeziki. Razstavo, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, bo odprl častni pokrovitelj Evropskih dnevov judovske kulture 2016 v Sloveniji gospod Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.


Obisk in ogled vseh prireditev v sklopu EDJK, z izjemo gledališke predstave, sta brezplačna.


 


Organizatorji projekta smo: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Kultprotur – Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Galerija-Muzej Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, Pomurski muzej Murska Sobota, SEZAM – Združenje mladih, staršev in otrok, Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater.


 


Nacionalni koordinator projekta v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.


 


Projekt so podprli: Mestna občina Maribor, Elektro Maribor, Občina Lendava, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti


 
Cena: brezplačno

Organizator:  Center judovske kulturne dediščine Sinagoga MariborPrireditev vstavil: Kulturni center Sinagoga
Dne: 29.8.2016 15:39:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: