Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
NAVODILA O PREKUHAVANJU VODE
(povzeto po NIJZ https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/10/navodila_o_prekuhavanju_vode_18_11_2022-1.pdf)
Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so lahko povzročitelji nalezljivih bolezni.
Vodo prekuhamo v čisti kuhinjski posodi (oprani z detergentom in vodo). Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, da voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike zdravju škodljivih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja že prekuhane vode je najbolje, da voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, v čisti in pokriti posodi.
Tako pripravljeno vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov.
Povzetek postopka prekuhavanja vode
➢ Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
➢ Tri minute burnega vretja pomeni široko mikrobiološko varnost.
➢ Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
➢ Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
➢ Vodo hranimo v hladilniku.
➢ Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.